• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

gebarenster@gmail.com

© 2019 by GEBARENSTER

Aloha, ik ben Anka.

Graag wil ik je iets vertellen over wie ik ben en over mijn liefde voor verhalen in Gebarentaal, oftewel “GebarenVerhalen”. 

 

De combinatie van verhalen en gebaren zijn me met de paplepel ingegeven; ik kom uit een dove familie en ben vanaf mijn geboorte doof. Mijn hele leven heb ik met veel plezier allerhande GebarenVerhalen verteld en vertaald.

Ik laat ze graag aan iedereen zien; volwassenen, kinderen, horenden, doven en slechthorenden met of zonder beperking.

 

GebarenVerhalen vertellen is eigenlijk in mijn leven gekomen door mijn moeder. Ze volgde een serie op televisie.

Op een avond moest ze vergaderen en vroeg me naar een aflevering te kijken zodat ik het haar de volgende dag kon vertellen. Nadat ik haar het verhaal had verteld, zag ik de tranen over haar wangen lopen. Het verraste me enorm en ik vroeg mama wat er aan de hand was. Ze zei dat ik héél mooi kon vertellen. Het was alsof ze naar een film keek.

Mijn tante van mijn vaderskant vertelde mij dat ik GebarenVerhalen vertellen van mijn opa had geërfd.

Ik voelde mij trots. En nog steeds.

 

Toen ik in 1990 als klassenassistente op de dovenschool in Amsterdam ging werken, werd het vertellen van verhalen in gebarentaal mijn passie. Ik had tientallen verhalen verteld aan dove kinderen. Door jaren heen is er veel met me gebeurd en is er veel veranderd, maar een ding is gebleven: ik ben altijd gebarenverhalen blijven vertellen.

Vooral aan ouders en hun kinderen. Maar ook aan vrouwen en hun partners. Ik vertel graag bijzondere verhalen en leg de ouders daarbij uit wat de symbolen betekenen, zodat ze zelf spannende verhalen kunnen voorlezen aan hun kinderen.

 

Ook vertel ik inspirerende levensverhalen om vrouwen en hun partners bewust te maken van hun eigen kracht en dromen en

dat ze  regie hebben over hun leven.

Je bent een Ster in jouw eigen leven. Kom uit jouw comfortzone. Geniet van het leven, net als ik. Ik leef en vlieg.

Ik heb nu leuk werk, dat bij mij past, zowel bij Auris als bij de GebarenSter.

Daarnaast werk ik ook als gebarencoach in het team van de Gebarenstem

 

Jarenlang heb ik met veel plezier gewerkt als docent NGT voor diverse instellingen, waaronder dovenscholen in Amsterdam en Sint Michielsgestel en het Instituut voor Gebaren, Taal & Dovenstudies in Utecht.

Momenteel werk ik voor het Koninklijk Auris Onderwijs.

Ik geef lessen gebarentaal aan dove- en slechthorende kinderen die op een regulier school zitten (“De Kleine Dichter”).

En bij de ouders thuis van jonge dove- en slechthorende kinderen  (Koninklijk Auris Zorg).

Gedurende mijn hele leven heb ik zelf ook allerlei opleidingen gevolgd, waaronder de post HBO Speltherapie; Kindergebaren opleiding om met babies, dreumes, peuters en kleuters te communiceren (van het bedrijf Gebarenstem); TPRS met gebarentaal. TPRS met gebarentaal betekent vrij vertaald: een taal leren door middel van verhalen zien en vertellen. 

[TPRS: Teaching Proficiency through Reading and Storytelling] 

 

Naast het lesgeven doe ik nog allerlei andere werkzaamheden.

Zo begeleid ik onder meer dove, slechthorende en doofblinde mensen met of zonder beperking.

Zo begeleid ik bijvoorbeeld al zeven jaar een dove jongen met autistische kenmerken. Hij is dol op verhalen. Ik lees hem allerlei boeken in gebarentaal voor. Daardoor ontwikkelt hij allerlei vaardigheden, zoals nieuwe gebaren, Nederlands lezen en schrijven, en oefenen met een goede luisterhouding. Gedurende deze jaren is hij veel socialer geworden.

Hij heeft steeds meer geleerd om oogcontact te maken, vragen te stellen en te beantwoorden.

 

Nog een ander voorbeeld: ik begeleid een dove moeder met een licht verstandelijke beperking. Ze heeft een horende dochter van drie jaar oud. De moeder wilde graag leren hoe ze met haar dochter kon communiceren door middel van kindergebaren en hoe ze haar dochtertje in gebaren boeken kon voorlezen. Ik leerde haar hoe ze de aandacht van haar dochter kon trekken, en hoe ze tijdens een gesprekje een kinderboek kan inzetten. We zijn ook met zijn drieën naar een kinderboerderij geweest.

Daar liet ik haar zien hoe je met haar dochtertje kon communiceren in het bijzijn van kinderboerderij-dieren.

Ik heb twee jaar met de moeder en haar dochter gewerkt.

De moeder is veel zelfverzekerder geworden en durft nu veel meer met haar dochtertje te babbelen. Het maakt mijn hart blij.

 

In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk met djembe te spelen. Ik voel de trillingen en heb geleerd op een ritme te spelen.

Het geeft me een kick om samen met anderen te spelen. Daarnaast vind ik het fijn in de natuur te werken.

Het maakt me blij wanneer ik bijen en vlinders mijn biologische bloemen zie komen bewonderen. Het geeft me rust.

Ik vind het belangrijk om cursussen te volgen voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Een paar voorbeelden. In 2016 ben ik begonnen met het jaarprogramma 365 succesvol dagen om mijn dromen waar te maken, waaronder mijn bedrijf de GebarenSter. De kernwaarden die ik daar heb geleerd hebben geleid tot een nieuw logo. Het heeft nu duidelijk doel.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar de doelgroep ouders en kinderen. Dankzij het jaarprogramma ben ik ook bewuster geworden van mijn belemmerende gedachten. Jarenlang had ik belemmerende gedachten. Maar nu weet ik dat ik succesvol mag zijn.

En dit breng ik tot uiting met mijn bedrijf “GebarenSter”. Ik heb mijn passie gevonden.

 

Op dit moment ben ik bezig met de cursus “Ho’oponopono”.

Doordat ik Transformatie Masseuse (The Body worker) ben, wil ik mijn geblokkeerde energie, trauma’s en oude wonden opruimen. Ik kom dankzij deze cursus steeds meer in mijn kern. Hier ben ik heel dankbaar voor.

 

Ho’oponopono is een simpele en tegelijkertijd diepgaande Hawaiiaanse helingsmethode. Het nodigt je uit om geblokkeerde energie, trauma’s en oude wonden op te ruimen. In deze ho’oponopono cursus leer je hoe je dat doet. Zodat oude ballast verdwijnt en je je lichter, vrijer, liefdevoller en gelukkiger gaat voelen. Iets voor jou?

 

Bron Ho'oponopono

 

Kortom:

Mijn intentie is, dat je jouw “parel” vindt, je droom volgt en vanuit je hart durft te spreken.

 

Hoe?

 

Door naar mijn GebarenVerhalen te ‘luisteren’ en daardoor jouw eigen kracht te vinden.

Samen vertellen en je eigen ervaringen delen geeft plezier.

Het geeft je vrijheid. Je mag er zijn. Jij bent wat je doet. Een uniek wezen.

Een GebarenVerhaal is leuk. Je groeit door samen iets te bereiken. Dat geeft vertrouwen.